ZMNIEJSZ APETYT NA SŁODYCZE

Wielu z Was mówi mi, że ma problem z niekontrolowanym spożywaniem słodyczy. Ciasteczka, croissanty, batoniki, czekolada… – któż z nas nie ma czasem ochoty sięgnąć po takie przysmaki? Przyznaję, że samej również zdarza mi się sięgnąć po coś słodkiego – zresztą wcale nie uważam, że słodycze są całkowicie zakazane. Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy tak je lubimy, że każdego dnia musimy je zjeść. To oczywiście do niczego dobrego nie prowadzi.

Podstawową wadą słodyczy jest to, iż są one bardzo kaloryczne. W czasie odchudzania często mamy jeszcze większą pokusę, by po nie sięgać, co niestety często staje na drodze do zrzucenia zbędnych kilogramów, a także jest przyczyną nadwagi.

słodycze

Co w takim razie zrobić, by nie ulegać pokusom i zmniejszyć apetyt na słodycze?

Przede wszystkim musisz zwracać uwagę na ilość produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa, ryb, serów), które są w Twojej codziennej diecie. Każdy z nich zawiera duże ilości białka. Jaki to ma związek ze słodyczami? Spory, gdyż metabolizm białek reguluje przemianę węglowodanów i odwrotnie. Jeżeli zatem jesz zbyt dużo białka, Twoje zapotrzebowanie na węglowodany (często pod postacią ciasteczek i czekolady) rośnie. W związku z tym osoby, które spożywają sporo mięsa, powinny ograniczyć jego ilość, zwiększając jednocześnie ilość warzyw w swojej diecie. Musisz zadbać o równowagę i umiar, a więc jeść ze zrozumieniem.

Warto obalić pierwszy mit – często jesteśmy zdania, że słodycze dodają nam energii, z czym nie można się nie zgodzić. Problem polega na tym, że dodają jej na krótko, dlatego szybko ponownie sięgamy po słodycze. Jeśli masz ogromną chęć na cukier, powinieneś zbadać poziom chromu, gdyż może to świadczyć o jego niedoborze. Pierwiastek ten występuje w naszym organizmie w śladowych ilościach, jednakże jest on konieczny do utrzymywania poziomu cukru na stabilnym poziomie. Zdaniem naukowców dzienna dawka chromu wynosi około 200 mcg. Aby mieć go pod dostatkiem, trzeba jeść codziennie owoce, warzywa, pełnoziarniste pieczywo i mięso.

Przejdźmy do sedna: co zrobić, by nie sięgać zbyt często po słodycze?

Po pierwsze – nie jedz zbyt dużo słonych produktów, gdyż organizm domaga się harmonii i automatycznie masz większy apetyt na słodycze. Odkryj kiełki, w których jest sporo cukru, bo podczas kiełkowania skrobia zamienia się w cukier. Jak już wspomniałam, musisz kontrolować spożycie białek, ponieważ ich duża ilość powoduje wzrost zapotrzebowania na węglowodany, bo organizm dąży do równowagi metabolizmu białek i węglowodanów. Istnieje również prosty trik – gdy chcesz sięgnąć po słodycze, zjedz coś ostrego (np. paprykę) bądź gorzkiego (np. seler naciowy) – w ten sposób zniwelujesz chęć na coś słodkiego. Zamiast ciasta czy lodów, wybieraj na deser słodkie warzywa (np. buraki, marchew, dynię), które łagodzą łaknienie na słodycze. Jeśli już koniecznie chcesz zjeść prawdziwy deser, wybierz coś lekkiego, np. jogurt naturalny i posłódź go owocami, naturalnymi sokami owocowymi, syropem klonowym, melasą lub niewielką ilością miodu. Sięgaj także po produkty roślinne i długo je przeżuwaj, dzięki czemu z pożywienia wydobędzie się słodki smak. Ponadto postaraj się nie stresować i bądź aktywny fizycznie – wyeliminuje to zakwaszenie organizmu, które jest jednym z powodów łaknienia na słodycze.

Pamiętaj, że jeśli raz w tygodniu zjesz ulubione ciasto czy kilka kostek czekolady, świat się nie zawali. Nie możesz rezygnować ze wszystkich przyjemności.

Warto mieć pod ręką pełnowartościowe słodycze, np. batony proteinowe Herbalife, które mają tylko 140 kcal i aż 10 g białka, a ponadto kilkakrotnie mniej węglowodanów niż czekolada. Moi klienci często sięgają po tę sycącą przekąskę. Możesz wybierać spośród wielu smaków, a wszystkie są niskokaloryczne i pyszne.

Na koniec chciałabym zaproponować Wam upieczenie pysznego ciasta marchewkowego, które jest bardzo smaczne, a dodatkowo trzyma zbędne kalorie pod kontrolą.

ciasto

Składniki:

• 0,5 kg obranej marchewki
• 1 jabłko
• 300 g mąki razowej pełnoziarnistej
• 100-150 g cukru trzcinowego
• 100 g orzechów włoskich
• łyżeczka przyprawy korzennej
• łyżeczka sody oczyszczonej
• 4 jajka
• 150 g oleju
• 150 g maślanki

+ ewentualnie polewa:

• 300 g waniliowego, mielonego serka twarogowego
• 2 łyżki jogurtu naturalnego

Jak wykonać ciasto?

Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach, a obrane jabłko na tarce o grubych oczkach, orzechy posiekaj. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki, a w wysokim naczyniu wymieszaj dokładnie olej, jajka i maślankę. Połącz wszystkie składniki (marchewkę i jabłko również) i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy ok. 24 -25 cm lub kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz ok. 50-60 minut. Po wystudzeniu ciasta możesz polać je polewą – wystarczy wymieszać serek z jogurtem i rozsmarować na cieście.

Smacznego!

2 Responses to “ZMNIEJSZ APETYT NA SŁODYCZE”

  1. Monika pisze:

    Mam takie pytanie czym mozna zastapic cukier

    • admin pisze:

      Czym zastąpić cukier
      Warto rozważyć używanie melasy? Ten naturalny cukier, jest ciemnobrązowym, gęstym, słodkim syropem i z powodzeniem zastąpi Wam cukier tradycyjny – melasa przede wszystkim jest od niego znacznie zdrowsza. A swojemu kolorowi zawdzięcza zgrabną nazwę „czarne złoto”. Polecam

Dodaj komentarz

CommentLuv badge