POSTAW NA PAPAJĘ

Wielokrotnie pisałam już o zdrowym jedzeniu, wymieniałam także warzywa, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie… Tym razem jednak pragnę opowiedzieć Wam o bardzo smacznym, a zarazem wartościowym owocu, którym jest papaja. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom nazywana bywa owocem aniołów.indeks

Owoc ten pochodzi z Ameryki Środkowej, w której już wieki temu był czczony przez Indian. Za sprawą hiszpańskich i portugalskich odkrywców papaję poznano także w innych krajach, m.in. w: Indiach, na Filipinach oraz w wielu krajach Afryki. Dopiero w XX wieku owoce te zostały sprowadzone do Stanów Zjednoczonych i były uprawiane na Hawajach. Dzisiaj największym z handlowych producentów papai są Stany Zjednoczone i Meksyk.

Papaja swoim kształtem przypomina kulę bądź gruszkę. Ma pomarańczowy, a czasami zielonkawy kolor i żółty lub różowy miąższ. Wewnątrz znajdują się również czarne, okrągłe nasiona, które są jadalne, choć lekko gorzkawe.

Kupując papaję powinno się wybierać owoce o wyraźnie pomarańczowym kolorze, podchodzące pod kolor czerwony. dojrzały owoc jest lekko miękki. Właśnie takie powinniśmy jeść, gdyż zawierają one zwiększoną ilość przeciwutleniaczy. Na skórce może znaleźć się kilka ciemnych punktów, nie kupujmy jednak owoców z siniakami. Jeżeli kupimy owoc niedojrzały i twardy, wystarczy włożyć go na kilka dni do papierowej torebki.

100 gramów tego owocu zawiera:

  • 41 kcal,
  • 0,1 g tłuszczu,
  • 0,6 g białka,
  • 11,1 g węglowodanów,
  • 1,9 g błonnika pokarmowego.

Właściwości zdrowotne papai

papaja2Jak wspomniałam na wstępie, owoc ten jest bardzo wartościowy. Papaja jest źródłem enzymów proteolitycznych, czyli substancji chemicznych, które umożliwiają trawienie białek. Jedna z tych substancji – papaina wspomaga organizm w trawieniu protein. Ten enzym decyduje również o odmładzających właściwościach tego owocu, wpływa bowiem na poprawę trawienia, a kiedy lepiej trawimy, łatwiej przyswajamy wszystkie składniki odżywcze.

Warto zauważyć, że według licznych badań papaja może mieć wpływ na zatrzymanie rozwoju komórek rakowych. Dlatego radzi się jej spożywanie nie tylko na etapie profilaktyki, ale również już w trakcie leczenia.

Papaja ma ponadto korzystne działanie na tkankę cellulitową, ponieważ zawiera enzymy proteolityczne, które trawią włókna otaczające komórki tłuszczowe, a to właśnie one są przyczyną powstawania skórki pomarańczowej. Co ponadto? Papaja zawiera argininę, która wpływa na męską płodność. W owocu znajduje się także sporo błonnika, co z kolei pozwala na obniżenie złego cholesterolu we krwi, a witamina C i E oraz karotenoidy zapobiegają jego utlenianiu i chronią układ krwionośny. Znajdziemy w niej też fibryny, dzięki czemu usprawnia się proces krzepnięcia krwi. Owoc ma wpływ na utrzymywanie serca w dobrej kondycji dzięki zawartym w nim carpainach. Lekarze polecają papaję po kuracji antybiotykowej, gdyż jej sok szybko przywraca prawidłowy poziom korzystnych bakterii w układzie pokarmowym.

A na koniec… niespodzianka, czyli przepis na rybę z salsą owocową*

Składniki:

  • 4 truskawki
  • 2 łyżki jagód
  • kawałek ananasa
  • 1 kiwi
  • kawałek papai
  • 1 nektarynka
  • 6 winogron
  • łyżka miodu
  • 4 filety dowolnej ryby (np. dorsz lub halibut)
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Owoce należy drobno pokroić, przełożyć do miski, wymieszać z miodem i odstawić na ok. 10 minut. Rybę posól i popieprz, a następnie usmaż na łyżce masła (po 6-7 minut z każdej strony). Usmażoną rybę przełóż na talerz, a na wierzch nałóż salsę.

Smacznego!

* przepis zaczerpnięty z serwisu smaker.pl i lekko zmodyfikowany

Jeśli masz jakieś pytania – nie tylko o papaję czy zdrowe odżywianie – proszę o KONTAKT.

One Response to “POSTAW NA PAPAJĘ”

  1. Anna Olędrzynska pisze:

    Witaj Mirka.Gdzie mozna zakupić papaje.Wiem o łatwiej o suszony owov niz swiezy

Dodaj komentarz

CommentLuv badge