CZY JEDZENIE MOŻE BYĆ TRUCIZNĄ?

aler

Zewsząd otacza nas chemiczna żywność. Niestety niewielka zasobność naszych portfeli oraz zwyczajny brak wiedzy sprawia, że dajemy się nabrać na promocje i kupujemy np. „szynkę” po 18 zł czy „ser” po 15. Zauważyliście, że w ciągu ostatnich lat odnotowuje się systematyczny wzrost częstości występowania chorób alergicznych? Sama coraz częściej słyszę od znajomych, że właściwie z dnia na dzień pojawił się problem z alergią, którego wcześniej nie było. Dotyczy to zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Zaczyna się niewinnym katarem lub kaszlem, a po jakimś czasie kończy u alergologa…

Choroby alergiczne spowodowane są nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną organizmu na kontakt z daną substancją. Osoby, które cierpią na tę przypadłość już od jakiegoś czasu, na ogół wiedzą, co działa drażniąco i czego należy unikać. Wielu z nas jednak czuje, że coś jest nie tak, ale nie jest w stanie wskazać przyczyny. Niestety często bywa też tak, że alergik nie może znaleźć sposobu na poprawę swojego samopoczucia, ponieważ nie zdaje sobie sprawy, że jest alergikiem.

Wiosną na skutek kontaktu z alergenami wziewnymi, czyli m.in. pyłkami drzew, traw i chwastów, pojawiają się niepokojące objawy. Do najczęściej występujących zaliczyć można katar sienny, sezonowe zapalenie spojówek czy uporczywy kaszel, jednak to tylko niektóre z najczęściej spotykanych reakcji. Trzeba jednak wiedzieć, iż w czasie pylenia alergizujących roślin prawie połowa osób uczulonych na pyłki czuje się gorzej po zjedzeniu określonych warzyw, owoców bądź przypraw. Jest to specyficzna reakcja organizmu, którą fachowcy w dziedzinie alergologii nazywają alergią krzyżową. Występuje ona z powodu podobnej budowy białka danego alergenu pokarmowego i tego pochodzącego z jakiegoś innego źródła, np. wziewnego.

orzechy1

Poniżej znajdują się przykłady alergii krzyżowych:

  • brzoza – reakcja alergiczna po zjedzeniu: jabłka, czereśni, kiwi, gruszki,
  • leszczyna – reakcja alergiczna po zjedzeniu orzechów,
  • bylica – reakcja alergiczna po zjedzeniu: selera, marchwi, pietruszki,
  • trawy – reakcja alergiczna po zjedzeniu: produktów z mąki żytniej i pszennej, pomidora, kiwi.

Różne oblicza alergii

Alergia pokarmowa ma zasadniczo dwa rodzaje.

Pierwszym z nich jest alergia natychmiastowa - wówczas od razu po spożyciu danego pokarmu pojawiają się przykre objawy. Najbardziej charakterystyczne są dla niej następujące symptomy: pokrzywka, zaczerwienienie skóry, opuchlizna, obrzęk, a także wstrząs anafilaktyczny. Warto wymienić kilka produktów, które często wywołują ten typ reakcji: orzeszki ziemne, jaja, ryby, mięczaki.

Istnieje również drugi typ alergii pokarmowej, którym jest reakcja późna. Nietolerancja pokarmowa jest opóźniona – można ją zauważyć po kilku godzinach, a nawet po dwóch dniach od momentu kontaktu z alergenem. Najczęściej pojawia się wówczas zmęczenie, drażliwość, ból głowy, niestrawność, biegunka, wzdęcia oraz bladość. Ponieważ czas reakcji jest opóźniony, na ogół bardzo trudno jest dowiedzieć się,  który pokarm powoduje ten problem.

Ponadto nietolerancje pokarmowe, które wywołują różne reakcje, są o wiele częstsze, niż nam się wydaje. Problem polega na tym, że większość z nas nie dostarcza organizmowi składników odżywczych, które są konieczne do wzmacniania układu immunologicznego. Ponadto często jadamy to samo, a częstotliwość, z jaką dany pokarm jest spożywany, wiąże się z jego alergennością – im częściej coś jemy, tym większe prawdopodobieństwo, że wywoła to alergię.

 aler

Warto wiedzieć, iż nieprzyjemne objawy mogą występować okresowo, nawet jeśli ilość spożywanego pokarmu jest stała. Czasami pojawia się jednej objaw, zaś innym razem cały zespół objawów. Ponadto ten sam pokarm u różnych chorych może wywołać różne reakcje (np. mleko u jednych dzieci powoduje duszności, a u innych objawy skórne). Na alergenność pokarmu wpływa również gotowanie, które zmienia jego pokarmu i jednocześnie czyni go czasami mniej alergizującym.
Leczenie

Na czym polega leczenie opóźnionej alergii pokarmowej? Opiera się ono głównie na wykryciu alergenu i częściowym lub całkowitym wyeliminowaniu go z diety. Nie polecamy samodzielnej obserwacji organizmu i prób określenia przyczyny nieprzyjemnych objawów, gdyż reakcja na dany pokarm często występuje dopiero po kilku godzinach, a nawet dniach od spożycia danego alergenu. Dlatego też o wiele lepiej udać się do specjalisty.

Jak wygląda diagnostyka? Wykonuje się test na opóźnioną alergię pokarmową, dzięki któremu można przeanalizować reakcję naszego organizmu na znaczną liczbę produktów spożywczych i składników chemicznych dodawanych do żywności. Z wynikiem takiego badania należy udać się do dietetyka specjalizującego się w alergiach pokarmowych, który go analizuje, a następnie opracowuje indywidualny program żywieniowy, który polega na eliminacji i rotacji szkodliwych składników pożywienia. Dzięki specjalnie dla nas opracowanej diecie możliwe jest tylko wyciszenie objawów alergicznych, ale również podaż niezbędnych składników odżywczych.

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Aby uniknąć problemów alergicznych, lepiej nie czekać aż one wystąpią, lecz odpowiednio wcześnie zapobiegać. Chemii w żywności niestety nie da się uniknąć w 100%, można jednak ją ograniczyć. Sięgaj zatem po to, co najlepsze. Na początek szczególnie polecamy 3-dniowy Pakiet Herbalife, który stanowi idealne wprowadzenie do zdrowej diety.

Dodaj komentarz

CommentLuv badge